maandag
08.00 - 21.00 uur
Kwetsbaarheid is geen echte diagnose, maar meer een toestand die een persoon kwetsbaarder maakt voor een slechte gezondheid. Zo is bekend dat kwetsbare ouderen een grotere kans hebben op ongewenste gezondheidsuitkomsten zoals beperkingen in activiteiten, ziekenhuis- of verpleeghuisopname en zelfs overlijden.
Wat is kwetsbaarheid?
Het ontstaan van kwetsbaarheid wordt bepaald door een combinatie van factoren, zoals: lichamelijke factoren (loopsnelheid, spierkracht, mate van lichamelijke activiteit en voedingstoestand), psychologische factoren (bijvoorbeeld gemoedstoestand zoals depressie) en sociale factoren (bijvoorbeeld de mate van sociale contacten).
Wat is de beweeggroep voor kwetsbare ouderen?
Voor kwetsbare ouderen is een samengesteld beweegprogramma het meest aangewezen type training. Op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten hebben wij daarom een beweegprogramma ontwikkeld speciaal voor kwetsbare ouderen.
De behandeling van kwetsbaarheid richt zich op de verschillende factoren die een rol spelen bij het ontstaan ervan. Dit betekent bijvoorbeeld dat eventuele aanwezige aandoeningen effectief behandeld moeten worden, het medicatiebeleid goed onder controle moet zijn en ondervoeding voorkomen moet worden. Daarnaast spelen leefstijlbehandelingen, waaronder met name bewegen, een zeer belangrijke rol bij het verminderen van kwetsbaarheid. Vooral het verbeteren van spierkracht is effectief om kwetsbaarheid tegen te gaan.
Hoe ziet de training eruit?
Het beweegprogramma bestaat uit: spierkrachttraining, balanstraining, oefenen van de gewrichtsbewegelijkheid, trainen van het uithoudingsvermogen en dagelijkse vaardigheden.
Het beweegprogramma kent een aantal basisoefeningen die iedere deelnemer uitvoert. Kwetsbaarheid kent echter individuele verschillen. Dat betekent dat er bij iedere deelnemer ook verschillende accenten gelegd kunnen worden binnen het oefenprogramma wat betreft dosering, aantal en type oefeningen.
Voor wie is de beweeggroep bestemd?
De beweeggroep is bestemd voor kwetsbare ouderen. Omdat de mate van kwetsbaarheid per persoon én behoefte aan begeleiding kan variëren, hebben onze beweegprogramma’s verschillende begeleidingsniveaus. Welk niveau voor u geschikt is, zal in overleg met de geriatriefysiotherapeut vastgesteld worden.
De meeste effecten worden bereikt als er tenminste 2 tot 3 keer per week geoefend wordt. Dit betekent dat u het advies zult krijgen om, naast de begeleiding door de fysiotherapeut, ook thuis oefeningen te doen. In het ‘Beweegplan’ zal de fysiotherapeut samen met u geschikte huiswerkoefeningen of beweegactiviteiten bespreken.
Directe resultaten van het beweegprogramma zijn een toename van de spierkracht, lenigheid, balans en een verminderde kans op vallen. Deze uitkomsten worden regelmatig geëvalueerd door de fysiotherapeut. Op basis van deze evaluaties wordt het oefenprogramma bijgesteld, zodat u altijd op het juiste niveau traint.
Waar vindt de training plaats?
De trainingen vinden plaats in de oefenzaal op de locatie Grevelingen. De adresgegevens van deze locatie vindt u aan de rechterzijde van deze pagina.
Wanneer is de beweeggroep voor kwetsbare ouderen?
Dagen van de week | Trainingstijden |
Woensdag | 13.30 – 15.30 uur |
Wat kost deelname aan de beweeggroep voor kwetsbare ouderen?
Deelname aan deze oefengroep wordt vergoed uit de, indien aanwezig, aanvullende verzekering waarin fysiotherapie is opgenomen. Indien uw vergoeding hierin is bereikt dan kunt u een FysioFitness abonnement aangaan. De tarieven hiervoor vindt u op de pagina tarieven FysioFitness
Kijk voor de kosten die verbonden zijn aan andere oefengroepen op de pagina tarieven oefengroepen
Hoe schrijf ik mij in?
U kunt zich bij de receptie op locatie Grevelingen aanmelden bij de assistente voor deelname aan de beweeggroep voor kwetsbare ouderen. Er wordt voor u een afspraak gemaakt voor intake bij de begeleidende fysiotherapeut. Voor meer informatie kunt u ook terecht op de pagina inschrijven oefengroepen
Informatiebrochures
Op de pagina praktijk- en patiëntenfolders vindt u onder andere een informatiefolder met betrekking tot geriatriefysiotherapie en kwetsbare ouderen.
Onze fysiotherapiepraktijk maakt onderdeel uit van het Gezondheidscentrum Kersenboogerd met onder andere huisartsen en een apotheek.
maandag
08.00 - 21.00 uur
dinsdag
08.00 - 21.00 uur
woensdag
08.00 - 19.30 uur
donderdag
08.00 - 21.00 uur
vrijdag
08.00 - 17.00 uur
Betje Wolffplein 170,
1628 NV Hoorn
Tel: 0229-280999
Leonard Bernsteinhof 4
1628 TT Hoorn
Tel: 0229-280 999
fysiotherapie@kersenboogerd.nl