COPD oefengroep
Bewegen met COPD

Regelmatig bewegen heeft voor iedereen een gunstige invloed op de gezondheid. Bewegen leidt tot een betere conditie, sterkere spieren en botten en een verhoogde fitheid. Voor mensen met astma/COPD is dit van groot belang omdat astma/COPD vaak tot gevolg heeft dat de algemene conditie van de patiënt achteruit gaat. Patiënten hebben veelal de neiging om inspanning te vermijden, waardoor de algemene conditie nog verder achteruit gaat en problemen in het dagelijks functioneren kunnen ontstaan.

Wat is Bewegen met COPD?
Voor veel mensen met astma/COPD is voldoende bewegen niet vanzelfsprekend. Speciaal voor deze groep mensen bestaat de mogelijkheid om onder deskundige begeleiding van een fysiotherapeut van Gezondheidscentrum Kersenboogerd een specifiek trainingsprogramma te volgen. Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het begeleiden van astma/COPD-patiënten.

Het trainingsprogramma is dusdanig samengesteld dat het de algemene conditie van mensen met astma/COPD kan verbeteren. Daarnaast wordt specifieke voorlichting gegeven, waardoor u beter in staat zal zijn om ondanks de astma/COPD goed te kunnen functioneren. De training vindt plaats in groepsverband.

Hoe ziet de training eruit?
Na verwijzing van de huisarts, praktijkondersteuner of longarts zal aan de hand van een intake worden vastgesteld hoe uw trainingsprogramma er uit zal gaan zien. Om uw beginniveau te bepalen is een uitslag van het longfunctieonderzoek (spirometrie) nodig. Deze uitslag geeft uw arts met de verwijzing mee. Tijdens de intake wordt vastgesteld wat voor u de beste manier van trainen is. Ook krijgt u instructies over hoe u de oefeningen het beste kunt uitvoeren.

De training bestaat uit een combinatie van een cardiotraining waarbij uw hart- long uithoudingsvermogen verbeterd wordt en duurtraining op fitnessapparatuur waarbij het lokale spieruithoudingsvermogen verbeterd wordt.

Tijdens de trainingen wordt u begeleidt door een gespecialiseerd fysiotherapeut en zal aan de hand van de ernst van uw longobstructie regelmatig uw saturatie (zuurstofverzadiging in het bloed) gemeten worden. Na dertien weken worden in een evaluatie gesprek uw vorderingen besproken met de begeleidend fysiotherapeut.

Het is bekend dat lichamelijke activiteit voor een langere tijd met een bepaalde regelmaat moet plaatsvinden om de meeste gezondheidseffecten te bereiken.

Onze Bewegen met COPD (fysio)therapeuten
Nick Bakker
Tessa Tambach 
Kirsten Vermeulen
Leila Bessais

Voor wie is Bewegen met COPD?
Deze oefengroep is bedoeld voor mensen met astma/COPD

Waar vindt Bewegen met COPD plaats?
De trainingen vinden plaats in de oefenzaal op de locatie Grevelingen: Leonard Bernsteinhof 4, 1628 TT Hoorn

Wanneer is Bewegen met COPD?

Dagen van de week

Trainingstijden

Maandag

13.30 - 14:30 uur

Dinsdag

13.30 - 14.30 uur

Woensdag

Geen training

Donderdag

13.30 - 14.30 uur

Vrijdag

13.30 - 14.30 uur

Wat kost deelname aan Bewegen met COPD?
Deelname aan deze oefengroep wordt vergoed uit de basisverzekering. Hoeveel behandelingen u hiervoor vergoed krijgt is afhankelijk van het zorgzwaarte profiel van de COPD. Uw fysiotherapeut kan u hier meer uitleg over geven

Kijk voor de kosten die verbonden zijn aan andere oefengroepen op de pagina tarieven oefengroepen

Hoe schrijf ik me in?
U kunt zich bij de receptie op locatie Grevelingen aanmelden bij de assistente voor deelname aan de oefengroep Bewegen met COPD. Er wordt voor u een afspraak gemaakt voor intake bij de begeleidende fysiotherapeut. Daar wordt ook besproken welke dag en tijd u schikt. Voor meer informatie kunt u ook terecht op de pagina inschrijven oefengroepen.

De bovenste twee filmpjes geven u meer informatie over COPD en bewegen met COPD

Onze fysiotherapiepraktijk maakt onderdeel uit van het Gezondheidscentrum Kersenboogerd met onder andere huisartsen en een apotheek.

Openingstijden

maandag

08.00 - 21.00 uur

dinsdag

08.00 - 21.00 uur

woensdag

08.00 - 19.30 uur

donderdag

08.00 - 21.00 uur

vrijdag

08.00 - 17.00 uur

Contact

Betje Wolffplein 170,
1628 NV  Hoorn
Tel: 0229-280999

Leonard Bernsteinhof 4
1628 TT Hoorn
Tel: 0229-280 999
fysiotherapie@kersenboogerd.nl