Psychosomatische fysiotherapie

De oorzaak van gezondheidsklachten is soms niet eenvoudig aan te wijzen. Als er geen duidelijk lichamelijke oorzaak is, wordt er vaak al snel gedacht aan een psychisch probleem. Maar er zijn toch duidelijk lichamelijke symptomen? Veel mensen vinden dit verwarrend en gaan van arts naar arts om antwoord te krijgen op hun vragen, vaak zonder bevredigend resultaat. In dit soort situaties kan de hulp van een psychosomatisch fysiotherapeut een groot verschil maken.

Wat is psychosomatische fysiotherapie?
Ieder mens heeft zijn eigen levensritme en -patroon. Allemaal gaan we op onze eigen manier om met ons lichaam en onze geest. Voelen we ons goed, dan betekent dit dat lichaam, geest en leefomgeving in balans zijn. Door omstandigheden kan die balans verstoord raken, bijvoorbeeld door stress, op het werk of privé, door ziekte, een ongeluk of een traumatische ervaring. Vaak is zo’n verstoring een sluipend proces. In principe trekt uw lichaam aan de bel als er iets niet in orde is. U herkent het signaal en reageert erop. Maar staat u voortdurend onder druk, dan kan het gebeuren dat u de signalen van uw lichaam niet altijd meer herkent of gaat negeren. Daar kunnen tal van klachten uit voortkomen, zoals :

 • Hoofdpijn
 • Klachten aan uw nek, rug, bekken, maag/darm en buik
 • Extreme vermoeidheid
 • Niet kunnen ontspannen
 • Druk op de borst of hartkloppingen
 • Onverklaarde spier- en gewrichtspijn
 • Benauwdheid, moeite met ademhalen
 • Lusteloos, prikkelbaar, onrustig of gejaagd zijn
 • Slecht of juist heel veel slapen
 • Angstig en onzeker zijn
 • Concentratieproblemen
 • Somber zijn en veel piekeren

Psychosomatisch fysiotherapeuten kijken naar het verband tussen lichaam, geest en leefomgeving. Geregistreerde psychosomatisch fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten die samenhangen met stress en klachten als pijn en vermoeidheid waarvoor geen direct lichamelijke oorzaak kan worden gevonden. Vaak is er dan sprake van ‘psychosomatische klachten’: lichamelijke klachten waarbij psychische en sociale factoren een rol spelen.

Onze psychosomatische fysiotherapeut
Thijs Trompert is als psychosomatisch fysiotherapeut en Running therapie begeleider verbonden aan Fysiotherapie Gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn.

Wat kan onze psychosomatisch fysiotherapeut voor u betekenen?
Uw psychosomatisch fysiotherapeut kan u helpen de klachten en signalen van uw lichaam te begrijpen. Bewustwording is hierbij heel belangrijk; leren voelen en ervaren wat er in uw lijf gebeurt in bepaalde situaties. Onze psychosomatisch fysiotherapeut behandelt mensen met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, waarbij sprake is van:

 • Chronische pijnklachten of (te) lang aanhoudende klachten
 • Onverklaarde klachten
 • Depressie en/of angststoornissen
 • Burnout

Onze psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt u in het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning. Afhankelijk van uw hulpvraag, een intakegesprek en een onderzoek, worden samen met u de doelen van de behandeling bepaald en een therapieplan opgesteld. U leert hoe uw lichaam werkt en hoe u daar zelf invloed op heeft. U leert uw lijf te begrijpen en we helpen u bij het ontwikkelen en toepassen van een gezonde levensstijl.

Het doel van de behandeling kan bijvoorbeeld zijn: het veranderen van de factoren die de klacht tot stand hebben gebracht en in stand houden, het toepassen van ontspanningsvaardigheden, het verbeteren van ademhaling of adempatroon, het verhogen van uw algehele belastbaarheid en het aanvoelen en respecteren van lichamelijke en psychische grenzen. De lichamelijke klacht die u heeft, is hierbij het aangrijpingspunt. Meer dan een ‘gewone’ fysiotherapeut kijkt de psychosomatisch fysiotherapeut naar uw gehele persoon én naar uw leefomgeving. Op die manier helpt de psychosomatisch fysiotherapeut u weer in balans te komen.

Extra informatie & -brochures
De zorgverzekeraar vergoedt over het algemeen de behandelingen als u voor fysiotherapie bent verzekerd met een aanvullende verzekering. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden. Vergoedingen uit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico. Kijk voor meer informatie op de pagina vergoedingen en reguliere tarieven.

Op de pagina praktijk- en patiëntenfolders vindt u onder andere een informatiefolder met betrekking tot psychosomatische fysiotherapie.

Onze fysiotherapiepraktijk maakt onderdeel uit van het Gezondheidscentrum Kersenboogerd met onder andere huisartsen en een apotheek.

Openingstijden

maandag

08.00 - 21.00 uur

dinsdag

08.00 - 21.00 uur

woensdag

08.00 - 19.30 uur

donderdag

08.00 - 21.00 uur

vrijdag

08.00 - 17.00 uur

Contact

Betje Wolffplein 170,
1628 NV  Hoorn
Tel: 0229-280999

Leonard Bernsteinhof 4
1628 TT Hoorn
Tel: 0229-280 999
fysiotherapie@kersenboogerd.nl