TeRUGinactie
teRUG in Actie

Rugpijn kan erg pijnlijk vervelend zijn en uw leven op meerdere gebieden beïnvloeden. Toch is bekend dat rugpijn in de meeste gevallen niet veroorzaakt wordt door een (ernstige) aandoening of ziekte zoals een vorm van reuma, een botbreuk, een hernia of iets dergelijks. We noemen dit ‘specifieke lage rugpijn’.

Rugpijn die niet door een aandoening of ziekte veroorzaakt wordt noemen we ‘aspecifieke lage rugpijn’. Van alle gevallen van rugpijn is ongeveer 90% aspecifiek. Aspecifieke lage rugpijn bevindt zich in de lage rug en kan soms uitstralen naar de bovenbenen of middenrug. Aspecifieke lage rugpijn komt heel vaak voor. 60-90% van de Nederlanders krijgt tenminste één keer in zijn leven lage rugpijn. Bij sommige mensen komt de rugpijn na die ene keer niet meer terug. Bij anderen komt de rugpijn regelmatig terug.

Het is niet altijd te achterhalen wat de oorzaak is van aspecifieke lage rugpijn. Vaak speelt overbelasting een rol in het ontstaan van lage rugpijn. U kunt dan denken aan een val of vertillen. In de meeste gevallen herstelt de rug hiervan snel zonder problemen.

Wat is teRUG in Actie?
Aspecifieke lage rugpijn herstelt vaak binnen enkele weken. Wanneer het langer duurt, kan dit een aantal oorzaken hebben. De meeste oorzaken zijn onschuldig. U kunt dan denken aan het hebben van een slechte lichamelijke conditie, het leiden van een overwegend zittend bestaan of vaak in eenzelfde houding (moeten) verblijven, het niet ‘fit’ zijn van uw rompspieren of overgewicht.

Daarnaast zijn er ook veel voorkomende niet-lichamelijke oorzaken die herstel kunnen belemmeren: o.a. hevige emoties, vaak onrustig of nerveus zijn of het gevoel vaak onder spanning te staan. Ook kunnen negatieve gedachten over uw rugpijn (‘mijn rugpijn gaat nooit meer over’, ‘er is vast iets ernstigs aan de hand’) herstel flink belemmeren.

Als uw lage rugpijn u steeds meer gaat belemmeren kan het erg zinvol zijn om met behulp van een fysiotherapeut te achterhalen wat uw herstel tegenhoudt én uw fitheid te verbeteren. ‘teRUG in Actie’ kan u hierbij helpen. teRUG in Actie is een trainingsprogramma waarin u uw rug belastbaarder maakt met behulp van stabilisatie-, kracht- en lenigheidstraining.

Hoe ziet de training eruit?
De training zal grotendeels bestaan uit actieve oefentherapie, die aangepast wordt aan de individuele doelen van de patiënt. Tijdens de training zal gebruikt gemaakt worden van bal- en matoefeningen, oefeningen met gewichten en medische fitnessapparatuur. Deze oefentherapie zal vaak gericht zijn op het verbeteren van de functie van de rompspieren, de beweeglijkheid van de rug en het uithoudingsvermogen. De intensiteit van de oefeningen zal geleidelijk opgevoerd worden.

Onze teRUG in Actie fysiotherapeuten
Jeroen de Wit is als fysiotherapeut, manueeltherapeut en teRUG in Actie begeleider verbonden aan Fysiotherapie Gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn. Hij geeft ook de mindfulness training.
Stephanie Scholte is als fysiotherapeut en manueeltherapeut verbonden aan Fysiotherapie Gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn.

Voor wie is teRUG in Actie?
teRUG in Actie is bedoeld voor mensen die:

  • Langer dan 6 weken rugpijn hebben zonder enige verbetering
  • Last hebben van rugpijn die wel herstelt, maar zeer regelmatig terugkeert
  • Een rugoperatie hebben ondergaan en die moeten revalideren
  • Herstellende zijn van een hernia en de belastbaarheid van de rug willen verhogen

Waar vindt teRUG in Actie plaats?
De lessen worden gegeven in de trainingszaal op locatie Grevelingen (Leonard Bernsteinhof 4).

Wanneer is teRUG in Actie?

Dagen van de week  Trainingstijden
Dinsdag 16.00 – 17.00 uur
Vrijdag 16.00 – 17.00 uur

Wat kost deelname aan teRUG in Actie?
Deelname aan deze oefengroep wordt vergoed via de aanvullende zorgverzekering. Indien uw vergoeding is bereikt of u niet aanvullend verzekerd bent, dan kunt u een FysioFitness abonnement aangaan. De tarieven hiervoor vindt u op de pagina tarieven FysioFitness.
Kijk voor de kosten die verbonden zijn aan andere oefengroepen op de pagina tarieven oefengroepen.

Hoe schrijf ik me in?
U kunt zich bij de receptie op locatie Grevelingen aanmelden bij de assistente voor deelname aan de oefengroep teRUG in Actie. Er wordt voor u een afspraak gemaakt voor intake bij de begeleidende fysiotherapeut. Daar wordt ook besproken welke dag en tijd u schikt. Voor meer informatie kunt u ook terecht op de pagina inschrijven oefengroepen.

Onze fysiotherapiepraktijk maakt onderdeel uit van het Gezondheidscentrum Kersenboogerd met onder andere huisartsen en een apotheek.

Openingstijden

maandag

08.00 - 21.00 uur

dinsdag

08.00 - 21.00 uur

woensdag

08.00 - 19.30 uur

donderdag

08.00 - 21.00 uur

vrijdag

08.00 - 17.00 uur

Contact

Betje Wolffplein 170,
1628 NV  Hoorn
Tel: 0229-280999

Leonard Bernsteinhof 4
1628 TT Hoorn
Tel: 0229-280 999
fysiotherapie@kersenboogerd.nl