Bekkenbodemproblemen

De bekkenbodem heeft als functies: het dragen van de buikorganen, het openen en sluiten van de bekkenuitgang en het bijdragen aan de stabiliteit van het bekken. Soms ontstaan klachten door onwetendheid en een verkeerde manier van plassen en/of ontlasten. Ook kunnen klachten ontstaan na meerdere blaasontstekingen of na een buik- of prostaatoperatie.

Wat zijn bekkenbodemproblemen?
Bij bekkenbodemproblemen wordt gesproken over disfunctioneren van de bekkenbodem. Dit betekent dat de bekkenbodem niet werkt zoals het eigenlijk zou moeten werken. Bekkenbodemproblemen kunnen bijvoorbeeld zijn: een tekort aan spierkracht, een onvoldoende bestuurbaarheid van de bekkenbodemspieren of een teveel aan spierspanning in de bekkenbodem.

Omdat het functioneren van de bekkenbodemspieren van invloed is op het functioneren van blaas, endeldarm en ook op seksuele functies, kan één en ander leiden tot verschillende klachten. Dat kan betekenen:

  • Moeite met het ophouden van urine, windjes of ontlasting
  • Een niet te onderdrukken gevoel van aandrang om te plassen of te ontlasten
  • Een verzakkingsgevoel
  • Moeite met uitplassen en/of ontlasten
  • Pijn in de onderbuik, onderrug of rond de geslachtsorganen
  • Bekkenpijn
  • Pijn bij vrijen
  • Erectiestoornissen

Onze bekkenfysiotherapeut
Yvonne Minderhoud is als bekkenfysiotherapeut verbonden aan Fysiotherapie Gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn. Ze geeft ook ontspanningstraining. Yvonne is onder andere gespecialiseerd in het behandelen van bekkenbodemproblemen.

Wat kan onze bekkenfysiotherapeut voor u betekenen?
Door de bekkenbodemspieren en de spieren die daarmee samenwerken bewust te leren gebruiken en door uw houding en beweging op de juiste manier aan te leren, kunnen veel klachten worden voorkomen. Onze bekkenfysiotherapeut adviseert, geeft voorlichting over en behandeling bij bekkenbodemproblemen.

Extra informatie en -brochures
De zorgverzekeraar vergoedt over het algemeen de bekkenfysiotherapeutische behandelingen als u voor fysiotherapie bent verzekerd met een aanvullende verzekering. De behandeling van urineverlies wordt vergoed uit de basisverzekering, bij sommige zorgverzekeraars is daarvoor een verwijzing van een arts of specialist naar de bekkenfysiotherapeut nodig. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden. Vergoedingen uit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico. Kijk voor meer informatie op de pagina vergoedingen en reguliere tarieven.

Op de pagina praktijk-en patiëntenbrochures vindt u informatie over de zorg die wij u kunnen bieden op het gebied van bekkenbodem problematiek. Meer informatie en patiëntenbrochures met betrekking tot bekkenbodemproblemen en bekkenfysiotherapie kunt u vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek ((NVFB).

Onze fysiotherapiepraktijk maakt onderdeel uit van het Gezondheidscentrum Kersenboogerd met onder andere huisartsen en een apotheek.

Openingstijden

maandag

07.30 - 21.00 uur

dinsdag

07.30 - 21.00 uur

woensdag

07.30 - 21.00 uur

donderdag

08.00 - 21.00 uur

vrijdag

08.00 - 17.00 uur

Contact

Betje Wolffplein 170,
1628 NV  Hoorn
Tel: 0229-280999

Leonard Bernsteinhof 4
1628 TT Hoorn
Tel: 0229-280 999
fysiotherapie@kersenboogerd.nl