ZwangerFit

zwanger_fit-fysiotherapie-kersenboogerd-hoorn

LET OP:

Per 1 januari 2020 stoppen wij met het aanbieden van het ZwangerFit® programma. U kunt zich nu nog aanmelden voor de lopende programma’s. Loopt uw traject nog door in januari dan kunt u deze voortzetten onder de voorwaarden voor de fysiofitness en de bijbehorende tarieven.

Wat is ZwangerFit?

NVFB-ZwangerFit® is een eigentijdse zwangerschapscursus voor de zwangere vrouw en de pas bevallen vrouw en haar partner. In deze vernieuwde opzet van zwangerschapsbegeleiding is de jarenlange ervaring op het gebied van de zwangerschapsgym gebundeld met de laatste inzichten over peripartum bekkenpijn en de kennis van de bekkenbodem(dys)functies. Dit alles oefenbaar gemaakt met basiselementen uit de fitness, functioneel stabiliserende oefeningen met of zonder klein oefenmateriaal. Sporadisch kunnen er ook oefeningen op muziek gedaan worden. Door de specifieke deskundigheid en de signaleerfunctie van de NVFB-ZwangerFit® docent kan de actieve vrouw in haar zwangerschap en in de periode daarna, zo optimaal mogelijk begeleid worden.

Hoe ziet de zwangerschapscursus eruit?

NVFB-ZwangerFit® heeft een aantal specifieke kenmerken die bijdragen aan de eigenheid en merkbekendheid van de cursus en die een duidelijk onderscheid maken met andere vormen van zwangerschapsbegeleiding op de markt, namelijk:

  • De actieve NVFB-ZwangerFit® lessen kunnen voor zowel zwangere vrouwen als pas bevallen vrouwen tegelijk zijn. De indeling hiervoor is afhankelijk van de duur van de zwangerschap of van de tijd na de bevalling en van de opzet van de NVFB-ZwangerFit® docent. Iedereen die zich opgeeft voor NVFB-ZwangerFit® krijgt een intake. Dit geldt voor de eerste deelname aan de NVFB-ZwangerFit® les prepartum en postpartum
  • NVFB-ZwangerFit® heeft een scheiding van actieve lessen en theorie lessen. De zwangere vrouw of de pas bevallen vrouw kan zo elke actieve les volgen en alleen deelnemen aan die theorie les die aansluit bij haar behoefte op dat moment. De theorie onderwerpen wisselen
  • De actieve lessen NVFB-ZwangerFit® hebben een vaste opbouw: eerst is er aandacht voor de warming up en lichte fitheidtraining ter verhoging van de conditie. Daarna wordt gericht geoefend op versterking en coördinatie van diverse spieren. Speciale aandacht wordt besteed aan coördinatie, stabilisatie en spierversterking van het bekken en de bekkenbodem. Er wordt geëindigd met ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen
  • De theorie lessen NVFB-ZwangerFit® geven een waardevolle aanvulling betreffende kennisoverdracht en uitleg. Alle onderwerpen die betrekking hebben op de zwangerschap, baring en de periode na de bevalling komen aan bod, uitgebreid met specifieke kennis op het gebied van de functie en mogelijke functiestoornissen van het bekken en de bekkenbodem en het houdings- en bewegingsapparaat
  • NVFB-ZwangerFit® biedt sporadisch de oefeningen op muziek aan. Het is geen aerobic les voor zwangeren, maar een actief oefenen met zorgvuldig gekozen muziekgebruik als toevoeging. Afhankelijk van de mogelijkheden kan in de actieve NVFB-ZwangerFit® lessen gebruik gemaakt worden van klein oefenmateriaal

Programma ZwangerFit theorielessen

Datum theorieles Onderwerp theorieles
4 september 2019 Ontspanningsoefeningen
11 september 2019 Ontspanningsoefeningen
18 september 2019 “Motorische ontwikkeling van een kind”: ontwikkeling van de baby is zijn/haar eerste levensjaar
25 september 2019 Ontspanningsoefeningen
2 oktober 2019 Ontspanningsoefeningen
9 oktober 2019 “Ontsluitingsfase”: Begin van de bevalling
16 oktober 2019 ”Persfase”: Tweede gedeelte van de bevalling, de uitdrijvingsfase, nageboorte, eventuele ingrepen en de controle van de baby
23 oktober 2019 Partneravond”:  rol van de partner tijdens de bevalling, partners mogen mee
30 oktober 2019 Ontspanningsoefeningen
6 november 2019 “Ademtechnieken tijdens de bevalling”: herhaling van alle eerder geleerde ademtechnieken
13 november 2019 Ontspanningsoefeningen

De praktijklessen ZwangerFit vinden plaats in groepsverband maar wel aan de hand van een individueel schema.

Onze ZwangerFit docenten

Yvonne Minderhoud is als bekkenfysiotherapeut en ZwangerFit docente verbonden aan Fysiotherapie Gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn. Ze geeft ook ontspanningstraining. Yvonne is onder andere gespecialiseerd in het behandelen van bekkeninstabiliteit en bekkenpijn.

Evelyne de Ligny is als geriatrisch fysiotherapeut en  ZwangerFit docente verbonden aan Fysiotherapie Gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn.

Voor wie is ZwangerFit?

NVFB-ZwangerFit® is bedoeld voor de actieve vrouw in haar hele peripartum periode. De zwangere vrouw kan al vanaf de 16e week van haar zwangerschap tot aan haar bevalling meedoen met NVFB-ZwangerFit®. Voordeel hiervan is dat de fitheid en spierkracht van alle spieren langer behouden blijft en er al relatief vroeg in de zwangerschap preventief getraind kan worden met bekken- en bekkenbodemspieren. Advies betreffende bekken en bekkenbodem kan eveneens al in een vroeg stadium van de zwangerschap worden gegeven.

Postpartum kan er al vanaf 6 weken na de bevalling geoefend worden tot, indien gewenst, 9 maanden na de bevalling. Zo kan iedere vrouw oefenen zolang het haar nodig lijkt, eventueel in overleg met haar NVFB-ZwangerFit® docent.

Waar vindt ZwangerFit plaats?

De lessen NVFB-ZwangerFit® vinden plaats op locatie Grevelingen (Leonard Bernsteinhof 4).

Wanneer is ZwangerFit?

Dagen van de week  Trainingstijden vanaf
1 februari 2019
Woensdag (theorieles) 19.15 – 19.45 uur
Woensdag (praktijkles)
in een groep, met een individueel oefenschema. Theorielessen kunnen in overleg met de groep deze periode ook in een andere volgorde gegeven worden.
19.45 – 20.45 uur

Wat kost deelname aan ZwangerFit?

ZwangerFit  Tarief
Deelname kosten per maand €  53,50
Losse les €  13,00

Kijk voor de kosten die verbonden zijn aan andere oefengroepen op de pagina tarieven oefengroepen

Leden van Evean komen in aanmerking voor een ledenkorting. Deze korting bedraagt 25,00 bij een minimale deelname van 10 lessen. Wilt u gebruik maken van deze korting? Meld u dan nu aan via Evean.

Hoe schrijf ik me in?

U kunt zich bij de receptie op beide locaties aanmelden bij de receptioniste/assistente voor deelname aan de oefengroep ZwangerFit. De docente neemt vervolgens contact met u op.
Hieronder vindt u de intakeformulieren voor deelname aan ZwangerFit. We vragen u vriendelijk het ingevulde intakeformulier mee te nemen naar de eerste les.
Bent u in verwachting en wilt u deelnemen aan ZwangerFit? Download hier het intakeformulier in de zwangerschap
Bent u bevallen en wilt u deelnemen aan ZwangerFit? Download hier het intakeformulier na de bevalling

Op onze website maken wij gebruik van cookies. Dit, om de diverse functionaliteiten van de website mogelijk te maken en om inzicht te verkrijgen in het bezoekersgedrag. We doen dit om te bepalen hoe we onze website nog beter en klantvriendelijker voor u kunnen maken. Door op "accepteer" te klikken, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze Privacyverklaring.