ZwangerFit

zwanger_fit-fysiotherapie-kersenboogerd-hoorn

Wat is ZwangerFit?

NVFB-ZwangerFit® is een eigentijdse cursus voor de zwangere vrouw en de pas bevallen vrouw en haar partner. In deze vernieuwde opzet van zwangerschapsbegeleiding is de jarenlange ervaring op het gebied van de zwangerschapsgym gebundeld met de laatste inzichten over peripartum bekkenpijn en de kennis van de bekkenbodem(dys)functies. Dit alles oefenbaar gemaakt met basiselementen uit de fitness, functioneel stabiliserende oefeningen met of zonder klein oefenmateriaal. Sporadisch kunnen er ook oefeningen op muziek gedaan worden. Door de specifieke deskundigheid en de signaleerfunctie van de NVFB-ZwangerFit® docent kan de actieve vrouw in haar zwangerschap en in de periode daarna, zo optimaal mogelijk begeleid worden.

Hoe ziet de training eruit?

NVFB-ZwangerFit® heeft een aantal specifieke kenmerken die bijdragen aan de eigenheid en merkbekendheid van de cursus en die een duidelijk onderscheid maken met andere vormen van zwangerschapsbegeleiding op de markt, namelijk:

  • De actieve NVFB-ZwangerFit® lessen kunnen voor zowel zwangere vrouwen als pas bevallen vrouwen tegelijk zijn. De indeling hiervoor is afhankelijk van de duur van de zwangerschap of van de tijd na de bevalling en van de opzet van de NVFB-ZwangerFit® docent. Iedereen die zich opgeeft voor NVFB-ZwangerFit® krijgt een intake. Dit geldt voor de eerste deelname aan de NVFB-ZwangerFit® les prepartum en postpartum
  • NVFB-ZwangerFit® heeft een scheiding van actieve lessen en theorie lessen. De zwangere vrouw of de pas bevallen vrouw kan zo elke actieve les volgen en alleen deelnemen aan die theorie les die aansluit bij haar behoefte op dat moment. De theorie onderwerpen wisselen
  • De actieve lessen NVFB-ZwangerFit® hebben een vaste opbouw: eerst is er aandacht voor de warming up en lichte fitheidtraining ter verhoging van de conditie. Daarna wordt gericht geoefend op versterking en coördinatie van diverse spieren. Speciale aandacht wordt besteed aan coördinatie, stabilisatie en spierversterking van het bekken en de bekkenbodem. Er wordt geëindigd met ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen
  • De theorie lessen NVFB-ZwangerFit® geven een waardevolle aanvulling betreffende kennisoverdracht en uitleg. Alle onderwerpen die betrekking hebben op de zwangerschap, baring en de periode na de bevalling komen aan bod, uitgebreid met specifieke kennis op het gebied van de functie en mogelijke functiestoornissen van het bekken en de bekkenbodem en het houdings- en bewegingsapparaat
  • NVFB-ZwangerFit® biedt sporadisch de oefeningen op muziek aan. Het is geen aerobic les voor zwangeren, maar een actief oefenen met zorgvuldig gekozen muziekgebruik als toevoeging. Afhankelijk van de mogelijkheden kan in de actieve NVFB-ZwangerFit® lessen gebruik gemaakt worden van klein oefenmateriaal

Programma ZwangerFit theorielessen

Let op: Onze ZwangerFit docent is met zwangerschapsverlof tot half februari 2019. De theorielessen komen hierdoor te vervallen. De praktijklessen zullen worden gegeven door Kirsten Vermeulen.

Datum theorieles Onderwerp theorieles
nog niet bekend ”Bekkenbodem, bassi stabilisatie en ADL”: functies en dysfuncties(problemen) van de bekkenbodem, stabiliteit/bekkenpijn, belasting-belastbaarheid
nog niet bekend “Ontsluitingsfase”: Begin van de bevalling
nog niet bekend Ontspanningstechnieken + ademtechnieken in de zaal
nog niet bekend ”Persfase”: Tweede gedeelte van de bevalling, de uitdrijvingsfase, nageboorte, eventuele ingrepen en de controle van de baby
nog niet bekend Seksualiteit”: en de mogelijke veranderingen hierin tijdens de zwangerschap
nog niet bekend Ontspanningstechnieken + ademtechnieken in de zaal
nog niet bekend Partneravond”:  rol van de partner tijdens de bevalling, partners mogen mee
nog niet bekend “Ademtechnieken tijdens de bevalling”: herhaling van alle eerder geleerde ademtechnieken
nog niet bekend Ontspanningstechnieken + ademtechnieken in de zaal

Onze ZwangerFit docenten

Yvonne Minderhoud is als bekkenfysiotherapeut en ZwangerFit docente verbonden aan Fysiotherapie Gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn. Ze geeft ook ontspanningstraining. Yvonne is onder andere gespecialiseerd in het behandelen van bekkeninstabiliteit en bekkenpijn.

Evelyne de Ligny is als geriatrisch fysiotherapeut en  ZwangerFit docente verbonden aan Fysiotherapie Gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn.

Voor wie is ZwangerFit?

NVFB-ZwangerFit® is bedoeld voor de actieve vrouw in haar hele peripartum periode. De zwangere vrouw kan al vanaf de 16e week van haar zwangerschap tot aan haar bevalling meedoen met NVFB-ZwangerFit®. Voordeel hiervan is dat de fitheid en spierkracht van alle spieren langer behouden blijft en er al relatief vroeg in de zwangerschap preventief getraind kan worden met bekken- en bekkenbodemspieren. Advies betreffende bekken en bekkenbodem kan eveneens al in een vroeg stadium van de zwangerschap worden gegeven.

Postpartum kan er al vanaf 6 weken na de bevalling geoefend worden tot, indien gewenst, 9 maanden na de bevalling. Zo kan iedere vrouw oefenen zolang het haar nodig lijkt, eventueel in overleg met haar NVFB-ZwangerFit® docent.

Waar vindt ZwangerFit plaats?

De lessen NVFB-ZwangerFit® vinden plaats op locatie Grevelingen (Leonard Bernsteinhof 4).

Wanneer is ZwangerFit?

Dagen van de week  Trainingstijden vanaf
1 september 2018
Woensdag (theorieles) nog niet bekend
Woensdag (praktijkles)
in een groep, met een individueel oefenschema. Theorielessen kunnen in overleg met de groep deze periode ook in een andere volgorde gegeven worden.
19.30 – 20.30 uur

Wat kost deelname aan ZwangerFit?

Let op: Onze ZwangerFit docent is met zwangerschapsverlof tot half februari 2019. De theorielessen komen hierdoor te vervallen.
De kosten voor een cursus ZwangerFit bedragen daarom tijdelijk € 32,60

ZwangerFit  Tarief
Deelname kosten per maand €  52,00
Losse les €  13,00

Kijk voor de kosten die verbonden zijn aan andere oefengroepen op de pagina tarieven oefengroepen

Leden van Evean komen in aanmerking voor een ledenkorting. Deze korting bedraagt 25,00 bij een minimale deelname van 10 lessen. Wilt u gebruik maken van deze korting? Meld u dan nu aan via Evean.

Hoe schrijf ik me in?

U kunt zich bij de receptie op beide locaties aanmelden bij de receptioniste/assistente voor deelname aan de oefengroep ZwangerFit. De docente neemt vervolgens contact met u op.
Hieronder vindt u de intakeformulieren voor deelname aan ZwangerFit. We vragen u vriendelijk het ingevulde intakeformulier mee te nemen naar de eerste les.
Bent u in verwachting en wilt u deelnemen aan ZwangerFit? Download hier het intakeformulier in de zwangerschap
Bent u bevallen en wilt u deelnemen aan ZwangerFit? Download hier het intakeformulier na de bevalling

Op onze website maken wij gebruik van cookies. Dit, om de diverse functionaliteiten van de website mogelijk te maken en om inzicht te verkrijgen in het bezoekersgedrag. We doen dit om te bepalen hoe we onze website nog beter en klantvriendelijker voor u kunnen maken. Door op "accepteer" te klikken, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze Privacyverklaring.